Translate

keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Näkökulmia Nokiasta

Ehkäpä lisään  vähän uutta näkökulmaa asiaan omien huomioiden kautta.

Minusta siemenet ongelmiin kylvettiin -90-luvun lopulla. Siihen asti operaattorit olivat innolla kehittämässä Nokian kanssa palveluita. Nokian puhelimet testattiin innokkailla Suomalaisilla ennen kuin pantiin ulos myyntiin.

Jostain syystä innokas yhteistyö hiipui operaattorien kanssa. Suomalaiset eivät ostaneet uusia kännyköitä.

Muutin 2003 Lontooseen töihin muutamaksi vuodeksi. Ja kappas siellä oli ihmisillä uusimmat Nokian mallit innokkaassa käytössä. Suomessa vain pitäydyttiin peruskapuloissa. 

Sen sijaan että Suomessa olisi innolla oltu ostamassa ja kokeilemassa uusia malleja joka paikassa toitotettiin Nokian ylivoimaisuutta. Vielä puolisen vuotta sitten minä olin suuri syntinen kun uskalsin kriittisesti arvioida Nokian toimintaa.


Entä tabletti. Windows julkaisi juuri omansa. Mitä Suomi tarjoaa tabletin kehittäjälle. Nettiä selataan innolla ja kännykkäyhteydet ovat ajan tasalla. Wifi puoli on pahasti jälkeen jäänyt. Tärkeitä käyttöalueita ovat kirjat ja lehdet. E-kirja tilanne on onneton. Kustantajat jarruttavat kehitystä sen kun ehtivät. Lehti  puolella on yksi hyvin toimiva sanomalehti, johonka satsataan ja kehitetään (Helsingin Sanomat). Jotain muita yritelmiä on, itsellä yksi on tilauksessa. Aikakausilehdissä vasta yksi yrittää aloitella. Tilanne englanninkielisessä maailmassa on ihan toinen. Amazonilla ovat E-kirjat todella suuri ja muutkin kirjanmyyjät ovat suuria e-kirjan myyjiä. Päivälehtiä löytyy. Aikakausilehtien valikoima on todella suuri. Itse olenkin siirtynyt käytännössä kokonaan näihin ulkomaisiin. 
Nokialla ei ole tullut mitään ulos, eikä USA:sta katsoen Suomi tarjoa mitään kiinnostavaa, koska on vuosia jäljessä palvelujen osalta.

Miksi tämä näin on mennyt?

Väistämättä tulee mieleen, että Nokia oli liian suuri Suomeen. Täältä ei löytynyt enää potentiaalia kehittää maailman johtavia kännyköitä. Väestöä liian vähän. 
Eurooppa on onnettoman hajanainen kaikkine itsepäisine kansallisvaltioineen omilla määräyksillä ja runsaalla valikoimalla kummallisia kieliä. USA on varsin homogeeninen vaikka väestöltään pienempi. Näin ei ole yllätys, että kaikki suuret käyttöjärjestelmät ja lähes kaikki palvelut ovat sieltä.

Samalla alkoi kehittyvien maiden nopea kehittyminen. Ensin innolla vietiin tuotantoa halpoihin maihin. Elintason noustessa myös markkinat kasvoivat ja nyt suurin kännykkäfirma on Aasiassa, joten osaaminenkin on sitten siirtynyt sinne.

Suomessa tyypillisesti saa olla vain yhtä mieltä asioista. Analyyttinen keskustelu on täysin kielletty. Poikkeaa esimerkiksi Briteistä. 
Tämä tukee ns. norsunluutorni ilmiön syntyä. Johto menettää otteen tavalliseen kansaan tai asiakkaisiin, kun ympärille kertyy vain enemmän ja enemmän kehuvia ihmisiä. Ilmiö on tuttu johtamiseen perehtyneille. Diktaattorit usein sortuvat tähän.

Mitä tästä voi oppia.

Jos halutaan korkea elintaso pitää myös tuottaa semmoista josta maksetaan paljon ja se pitää tehdä tehokkaasti. 

Kannattaa mieluummin olla pienempiä sektoreita jossa ollaan maailman huipulla. Helpompi hallita pienessä maassa ja riskit ovat pienemmät. Saksasta voi ottaa siinä mallia. Siellä on paljon kooltaan pienempiä firmoja jotka ovat maailman huippua.

Suomessa pitää opetella keskustelemaan. Pitää voida esittää avoimesti erilaisia näkemyksiä ja miettiä mikä niissä on hyvää ja huonoa. Sillä tavalla ei vain ajeta yhteen suuntaan vaan pystytään luovimaan muuttuvassa ympäristössä. Maailman on tällä hetkellä erittäin nopeassa muutoksessa ja siinä vain pitää olla aktiivisesti johtavassa asemassa eikä ajopuuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti